Jitske en Hanna trekken naar de vluchtelingenkampen

Een vijftiental Vlaamse jongeren krijgen dit schooljaar de kans om met Vluchtelingenwerk Vlaanderen meer kennis op te doen over de vluchtelingenproblematiek. Jitske Michiels (5H1) uit Ranst en Hanna Ruytjens (5LWi6) uit Mortsel, beiden leerlingen van het Sint-Gabriëlcollege uit Boechout zijn geselecteerd voor de tweede editie van de Road of Change.

De roadtrip langs de vluchtelingenkampen aan de grenzen van Europa belooft een onvergetelijke ervaring te worden.

“De selectie is geweldig nieuws voor ons college dat al jaren positieve ervaringen heeft met de impact op jongeren van zulke inleefreizen”, zegt Els Pauwels uit Hove, de leerkracht die dit project mee zal begeleiden. Met deze reis tijdens de krokusvakantie biedt Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Mobile School en Uit de Marge, jongeren de kans om te ontdekken wat de actuele uitdagingen zijn binnen het vluchtelingenthema, zowel op lokaal, federaal als Europees vlak. Tegelijkertijd geeft het hen ook de kans om te zien wat de kracht van een tolerante houding en een sterk sociaal bewustzijn kan betekenen en hoe het is om hier zelf een actieve rol in op te nemen. “In de media wordt er heel veel verteld over de vluchtelingencrisis. Wij hopen met dit traject een beter inzicht te krijgen en een gefundeerde mening te kunnen vormen over waar het nu echt om draait”, aldus Jitske en Hanna.

“Vluchtelingen worden snel als statistieken vermeld, maar wij hopen mensen te ontmoeten en hen misschien wel een beetje hoop te geven.”

Vanaf eind november starten de voorbereidingen met een weekend van kennismaken en informeren. Bovendien hebben Jitske en Hanna zich geëngageerd om elk 1000 euro in te zamelen voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ze rekenen hierbij op de steun van hun meer dan 1100 medeleerlingen. Hiervoor willen ze zeker enkele leuke acties op touw zetten in de loop van het tweede trimester. In de kerstvakantie gaat de groep al een eerste keer op pad naar de kampen in Calais. Tijdens heel het traject zullen ze in contact komen met vluchtelingen, hulpverleners en beleidsmakers.

Beide meisjes beseffen maar al te goed hoe confronterend het zal worden. Toch zouden ze voor geen goud deze leerrijke ervaring willen missen. In het aso is ervaringsgericht leren eerder uitzonderlijk, dit maakt het parcours voor hen extra uniek.

Het verhaal stopt niet na de krokusvakantie: Jitske en Hanna willen hun ervaring met zoveel mogelijk mensen delen en hopen zo de mensen bewuster te maken van de nood aan een menselijkere, respectvollere behandeling voor wie zijn land ontvlucht.

Alleen dan zal hun Road of Change geslaagd zijn.

Schooljaar: 
2018-2019