Inleefreis - vrijwilligerstraject

Tweejaarlijks organiseert het Sint-Gabriëlcollege een inleefreis voor twintig geïnteresseerde leerlingen uit het 5° en 6° jaar middelbaar. De eerste drie reizen hadden als bestemming het arme noorden van Brazilië, de volgende drie bracht hen naar Suriname, met als groot voordeel dat hier iedereen Nederlands kan. In 2017 trokken we voor de eerste keer naar Kroatië. In 2019 gaat de reis naar Albanië, het armste land van Europa.

De doelstellingen van deze reis zijn de volgende: jongeren weghalen uit hun comfortzone en hen open en onbevangen leren kennismaken met andere culturen, andere realiteiten. Op deze manier willen we hen warm maken voor vrijwilligerswerk en onbaatzuchtige inzet voor mensen hier en in andere landen.

Bij deze reis hoort een voorbereidingstraject van 9 maanden, waarin verschillende activiteiten aan bod komen. De leerlingen uit verschillende klassen leren mekaar op die manier beter kennen. Ze informeren zich over het land en de cultuur waar de reis naartoe gaat. Anderzijds organiseren ze activiteiten om geld in te zamelen voor geldelijke ondersteuning van projecten waar ze zich tijdens de reis zullen inzetten. Bovendien moeten ze op zoek naar vakantiewerk om hun eigen reis te financieren.

We vragen hen zich gedurende een paar (halve) dagen in te zetten als vrijwilliger in de Antwerpse regio. Daarbij hebben ze de keuze tussen gehandicaptenzorg, taallessen voor anderstaligen, Moeders voor moeders….

Ten slotte bereiden de leerlingen presentaties over België voor en stellen zij een spel- en knutselpakket samen om te spelen met de kinderen ter plaatse.

In 2019 trekken we naar Tirana, Albanië in samenwerking met de Bouworde, een organisatie die velen bekend in de oren klinkt. We zullen ons inzetten in een opvangcentrum voor kinderen in een moeilijke thuissituatie. Daar zullen we ’s middags mee een warme maaltijd bereiden, de kinderen helpen met hun huiswerk, leuke activiteiten doen met hen… Op andere dagen gaan we helpen in een opvangcentrum voor mensen met het syndroom van Down. Tenslotte gaan we ook een dag de handen uit de mouwen steken om een medisch centrum te renoveren.

Kortom, dit wordt voor alle betrokkenen een leerzame en fijne ervaring!

 

 

Image: