Ottignies

A la découverte de la Wallonie

Al veertien jaar organiseert Sint-Gabriël een taaluitwisseling met het Collège du Christ-Roi uit het Waalse Ottignies. Ook dit jaar grijpen een dertigtal leerlingen van het vierde jaar (op vrijwillige basis) hun kans om enkele dagen uit te wisselen met Franstalige leeftijdsgenoten.

Naar aanleiding van de 15e editie is er dit jaar zelfs een extra dag bijgekomen! De uitwisseling verloopt in twee delen: in oktober verblijven onze leerlingen gedurende 4 dagen in Ottignies (donderdagavond tot zondagavond); eind januari komen de Waalse leeftijdsgenoten voor eenzelfde periode naar Boechout.

Koppeltjes vormen

In het begin van het schooljaar vullen de kandidaat-deelnemers een uitgebreide vragenlijst in over hun hobby’s en interesses. Zo proberen we elke leerling te koppelen aan een vaste, Waalse correspondent/e met hetzelfde profiel. Eind september hebben zij reeds een eerste contact met elkaar gelegd. De klassieke brief is ondertussen al lang een middeleeuws gegeven. Vandaag wordt er modern en hip gecommuniceerd: chatten, Facebook, mails, sms’jes, Instagram, Twitter, Skype, Facetime, WhatsApp, enz. Op deze manier komen de leerlingen al heel wat over elkaar te weten en “kennen” ze elkaar al een beetje wanneer ze in oktober elkaar voor het eerst écht ontmoeten.

 

Een uitwisseling in twee delen

Tijdens het eerste deel van de uitwisseling sporen onze leerlingen op donderdagavond naar Ottignies. Zodra de taalgrens overgestoken wordt, wisselt ook de taal: vanaf nu tot zondagnamiddag spreken we uitsluitend Frans! Aan het station in Ottignies worden we enthousiast ontvangen en de rest van de avond leert iedereen elkaar beter kennen in het gastgezin. Op vrijdag bezoeken de leerlingen de “Abbaye” van Villers-la-Ville ;’s namiddags proberen ze vijf (fake-)moorden op te lossen: door veel Frans te praten en op de school op zoek te gaan naar echte sporen, proberen ze de daders te ontmaskeren! Zaterdag is een dag in het gastgezin: onze leerlingen leren hoe het er in het dagelijkse leven in Wallonië aan toe gaat en verrijken zich met het “echte” Frans (dat je soms niet op school leert …). Op zondag wordt er nog veel Frans gesproken tijdens een spel “loup-garou” (“weerwolven”) en komen de ouders hun zoon/dochter terug ophalen: het ideale moment om ook even kennis te maken met de ouders van de correspondent/e.

Het tweede deel in Boechout (eind januari) start met de ontvangst van de Ottigniesleerlingen op donderdagavond. Op vrijdag trekken we naar Antwerpen waar de leerlingen kunnen kiezen tussen 4 pakketten van activiteiten: een boottocht met de waterbus naar linkeroever, een fotozoektocht in de Oude Stad, een bezoek aan het Red Star Line Museum, het Rubenshuis of het Rockoxhuis: voor ieder wat wils! Dag drie (zaterdag) staat ook in het teken van het gastgezin: nu ontdekken de Waalse correspondenten hoe het er aan toe gaat in een Vlaams gezin en leren ze veel “praktisch” Nederlands! Op zondag staat er een “escape-spel” op het programma: welk kwartet leerlingen breekt de code en geraakt na een uurtje uit het klaslokaal? Als afsluiter komen de Waalse ouders ditmaal tot in Boechout om hun zoon of dochter op te halen.

Et après …

Het officiële luik van de uitwisseling is hiermee afgelopen, maar wij hopen dat de leerlingen met elkaar in contact blijven en op eigen houtje elkaar blijven zien én natuurlijk hun Frans/Nederlands blijven verbeteren. Keren onze leerlingen tweetalig terug uit Wallonië? Dat niet, maar alle leerkrachten Frans merken wel dat de spreekdurf dankzij dit mini-taalbad sterk is toegenomen en dat zij een onbekend stukje van België op deze manier beter hebben leren kennen.

“Door de uitwisseling heb ik meer Frans geleerd in drie dagen dan in het hele schooljaar. Met vele Waalse en Vlaamse leerlingen hebben we bovendien een reünie georganiseerd in de paasvakantie. Kortom, het was een topervaring, ik heb veel geleerd en ik heb er een nieuwe vriendschap bij.” (Simon Fivez, 4LW2, 2012-2013